|
ciekawostki |
| Autor |
Wiadomość |
Nika
wrrr...

|
Wysłany: 2005-06-17, 00:34 ciekawostki
|
|
|
znalazłam na niektórych stronkach parę ciekawostek z CoS jesli znalezliscie jakies jeszcze to piszcie !!
Film zaczęto kręcić już trzy dni po światowej premierze "Harry Potter i Kamień Filozoficzny".
Gobeliny wiszące w pokoju wspólnym Gryfonów są repliką serii "Lady i jednorożec", gobelin z XVI wieku, które obecnie wiszą w Cluny Museum w Paryżu.
Podczas krecienia filmu Emma(odtworczyni roli Hermiony) złamała rękę. Jeżeli dobrze się przypatrzymy podczas scen w stołówce można zobaczyć na jej rece gips/bandaż.
Przez płaczącą Marte przelatywalo wszystko i rownież ona nie mogła niczego materialnego poruszyć. Jednak jest scena w której Marta wlatuje do sedesu - a w tym momencie zatrzęsła sie deska i chlusnęła woda.
Zniszczono 14 Fordów Anglia, aby nakręcić scenę, gdzie Harry i Ron rozbijają się o Wierzbę Bijącą.
W jednej z pierwszych scen filmu, kiedy Zgredek i Harry siedzą razem na łóżku wyrażnie widać jak w okularach małego czarodzieja odbija się zielona piłka, która zastępowała skrzata. Jak wiadomo Zgredek został stworzony przy pomocy komputera
Zgredek znalazł się na 7 miejscu najpopularniejszych stworów z filmowego świata fantasy w głosowaniu jaki przeprowadziła brytyjska strona internetowego sklepu Amazon (2003).
Zdanie "Let's just hope Mr. Potter will always be around to save the day" (Miejmy nadzieje, że Pan Potter będzie zawsze w pobliżu żeby nas uratować) był całkowitą improwizacją Radcliffa i Isaacsa. |
_________________ "pokonamy falę, jeśli każdy z nas zbuduje brzeg, z miłości swej"
 |
|
|
|
 |
Ikisa
Zaawansowany Fan of CL.

|
Wysłany: 2005-08-20, 18:58
|
|
|
Hmmm dziwne , nie zauwazylam tych szczegolow..
[ Dodano: 2005-08-20, 18:58 ]
Jesli te rzeczy mozna nazwac szczegolami oczywiscie |
|
 |
adam2310
Devil ^^

Wiek: 20 Dołączył: 25 Mar 2004 Posty: 1219 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2005-08-21, 01:14
|
|
|
| Ikisa napisał/a: | Hmmm dziwne , nie zauwazylam tych szczegolow..
[ Dodano: 2005-08-20, 18:58 ]
Jesli te rzeczy mozna nazwac szczegolami oczywiscie |
To nie oznacza że tak nie było ;] |
|
|
| Poziom: 30 HP |
 |
 |
 |
 |
5% |
116/2333 |
|
|
|
|
 |
Aileen_Black
Profesjonalista Sirius-lover

Wiek: 23 Dołączyła: 11 Sie 2005 Posty: 405 Skąd: Sala Śmierci
|
Wysłany: 2005-08-21, 04:51
|
|
|
Od razu wytłumacze, ze pisze to tutaj mimo iż dział dotyczy HPKT, ponieważ uznałam, ze nie ma sensu zakładac nowego posta dla dwóch zdań
W HPKF w scenie kiedy Harry siedzi przed lustrem Ain Eingarp na ścianie odbija się cień kamerzysty. Jak to zobaczyłam w kinie to myślałam, że zejde ze śmiechu |
_________________ Ja tu tylko przypadkiem.
Ech...
* * *
"...Nobody can save me
Kamisama hitotsu dake
Tomete saku you na my love..."
 |
|
|
|
 |
fanka-harrego
bałaganiara

Wiek: 18 Dołączyła: 10 Cze 2005 Posty: 974 Skąd: Biegun Pn.
|
Wysłany: 2005-12-16, 08:52
|
|
|
A ja mam dwie dodatkowe ciekawostki:
Lucjusz Malfoy na koncu w filmie chce zabic Harrego mowiac Avada Kedavra, ale Zgredeg go powstrzymuje... w ksiazce Malfoy nie chcial zabic Pottera. Hej, jakby zabil, to trafilby do azkabanu za uzywanie zaklecia niewybaczalnego i w ogole wydaje mi sie, ze to nie bylo madre ze strony rezysera, ciagle myslalam jaki to ten Luciusz glupi zabijajac Harrego w Hogwarcie na oczach Dumbledore'a...
No i w klubie pojedynkow, kiedy Malfoy walczy z Potterem uzywa zaklecia Sectumsempera (czy jak to sie tam piosze ). Pojawia sie wtedy waz ktory rozmawia z Harrym. Nie bede spojlerowac, ale tylko powiem, ze to zaklecie jest w szostej czesci. To chyba nie jest za duzy spojler. A ci co czytali HP6 chyba tez sa zaskoczoczeni tak jak ja, ze to zaklecie pojawilo sie w drugim filmie o HP... |
A WTEDY SIĘ STANIESZ PODOBNYM DO LUDZI!
 |
|
|
|
 |
Ania Black
Zaawansowany

Wiek: 18 Dołączyła: 21 Cze 2005 Posty: 207 Skąd: Czerwionka
|
Wysłany: 2005-12-17, 11:45
|
|
|
| fanka-harrego napisał/a: | A ja mam dwie dodatkowe ciekawostki:
No i w klubie pojedynkow, kiedy Malfoy walczy z Potterem uzywa zaklecia Sectumsempera |
Malfoy użył zaklęcia SERPENSORTIA a nie Sectusempra. To są dwa rożne zaklęcia! |
|
|
|
 |
fanka-harrego
bałaganiara

|
|
|
|
 |
Ikisa
Zaawansowany Fan of CL.

|
Wysłany: 2006-06-01, 20:12
|
|
|
| ogolnie to film o hp jest zrobiony tak na odwal , wiec trudno by bylo wyliczyc wszystkie bledy we wszystkich filmach. |
|
 |
fanka-harrego
bałaganiara

|
|
|
|
 |
cewnik

|
Wysłany: 2006-12-22, 16:08
|
|
|
już w niedziele zapraszmy wszystkich około godziny 20 przed telewizory, gdyż na kanale TVN obejrzeć można film "HP i Komnata Tajemnic" |
_________________ ...
 |
|
|
|
 |
missiusiu
Początkujący

|
Wysłany: 2006-12-22, 17:15
|
|
|
A jaznalazłam jeszcze kilka ciekawostek :
-na potrzeby 2. części filmu wykonano... ponad 1000 mioteł,
-w scenie pojedynku, kiedy Snape podnosi Malfoya na nogi, daleko w tle (po lewej stronie) widać kamerzystę,
-z dziennika Toma wypływa silny strumień światła skierowany w twarz Harrego, jednak źrenice Pottera nie zwężają się,
-kiedy w rękę Harry'ego uderza tłuczek, widzimy, jak z ręki zlatuje ochraniacz. Kiedy Harry ląduje na ziemi, ochraniacz znów jest, by po chwili zniknąć,
-Hermiona składa okulary Harremu na ulicy Pokątnej, a przecież poza Hogwartem nie można używać czarów,
-kiedy Harry trzyma ząb węża widać, że jest on sztuczny (wystaje z niego biały korek),
-podczas filmu Bijąca Wierzba uderza gałęźmi w samochód. I nagle zbija szybę od strony Rona. Szyba rozpryskuje się na tysiące kawałeczków i leci na Rona, któremu jednak nic się nie dzieje,
-w czasie meczu Qudittcha Harry zostaje trafiony tłuczkiem w rękę, a chwilę potem opiera sie tą ręką jakby była zdrowa, a gdy podbiega Hermiona, nagle ma złamaną ręke,
-w sekwencji, kiedy Harry i Ron uciekają przed pająkami, w ich latającym samochodzie - po wcześniejszej kolizji z drzewem - rozbita jest szyba od strony pasażera. Jednak kiedy chłopcy wsiadają do auta szyba jest cała, widać w niej nawet odbicie Rona. Po chwili szyba znów jest pęknięta,
-za każdym razem, kiedy Harry rozmawia z profesorem Dumbledorem i następują zbliżenia na twarze rozmówców w ich okularach nie widać odbicia rozmówcy,
-w scenie rozmowy Lucjusza Malfoy'a z profesorem Dumbledorem wyraźnie widać, iż aktor wcielający się w ojca Draco nosi perukę - w pewnym momencie można bowiem dostrzec wystające spod jasnych pukli krótkie brązowe włosy, jakie w rzeczywistości ma Jason Isaacs, który zagrał Lucjusza,
-w filmie, na lekcji zielarstwa wszyscy uczniowie zakładają nauszniki, dzięki którym mają nie zostać ogłuszeni przez mandragory. I gdy mają nauszniki na głowach, pani profesor dalej tłumaczy polecenia. Czyż to nie jest dziwne, że ją akurat usłyszeli normalnie, a mandragory dużo słabiej niż gdyby nie mieli nauszników,
-oryginalnie scenariusz zakładał, że Hermiona miała w końcowej scenie przytulić Harry'ego i Rona. Ponieważ Emma Watson wstydziła się to zrobić przed całą ekipą, Chris Columbus zmienił scenę i przytula tylko Harry'ego, a z Ronem wymienia uścisk ręki, |
|
|
|
 |
cewnik

|
Wysłany: 2006-12-22, 17:22
|
|
|
tyle niedoróbek, ale i tak nie przeszkadza to w oglądniu |
_________________ ...
 |
|
|
|
 |
Aurorka

|
Wysłany: 2007-07-15, 18:31
|
|
|
Ha,ha, ha. Z perspektywy czasu to wygląda naprawdę zabawnie, ale gdy szłam na ten film to były same och i ach! Człowiek jak młody to głupi. Tak naprawdę mam do tego filmu sentyment, może dlatego, że Komnata Tajemnic jest jedną z moich dwóch ulubionych książkowych części, choć tak naprawdę ten film nie był powalający. Ja niestety na szczegóły nie zwracam uwagi, ale jak będę oglądać następnym razem to obiecuję się przyjrzeć, bo to taaakie ciekawe... |
|
|
|
 |
|
|